Kuchnia

bezmięsne

Studio Kuchnia | Sałatka z soczewicy z karmelizowanymi warzywami 50 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

Pieczone warzywa
1/2 małej dyni, bez nasion
2 średnie marchewki
2 średnie pasternaki
2 małe buraki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 ząbek czosnku
sól i świeżo mielony pieprz

Soczewica
2 szklanki zielonej soczewicy
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
½ łyżeczki soli


Dodatki
1/4 szklanki oleju z oliwek
1 główka radicchio
6 cebulek dymek
natka pietruszki
2 pomarańcze


Przygotwanie

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Dynię pokroić w kostkę. Marchewki, pasternaki i buraki obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w jednej warstwie na dużej blasze do pieczenia. Dodać nie obrany czosnek i pokropić oliwą. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Przykryć folią i piec przez 25 minut. Usunąć folię i piec ponownie przez 25 minut, aż warzywa będą miękkie i złote. Wycisnąć czosnek na warzywa.


W dużym garnku zalać soczewicę 6 szklankami wody, dodać obrany czosnek, liść laurowy i sól. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 25 minut, aż soczewica zmięknie. Odcedzić i wyrzucić liść laurowy, czosnek zachować i rozgnieść.


Jedną pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. Radicchio posiekać. Wymieszać soczewicę z pieczonymi warzywami z olejem, zalać oliwą i wycisnąć sok z drugiej pomarańczy. Dodać radicchio i pokrojoną pomarańczę oraz doprawić solą i pieprzem. Udekorować posiekaną dymką i pietruszką.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation