Kuchnia

kuchnia

Faszerowana papryka
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

4 papryki,
1/2 kg mięsa mielonego indyczego,
2 cebule,
30 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
natka pietruszki,
oliwa z oliwek.
Sposób przyrządzenia:

Rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dorzucić drobniutko pokrojone pieczarki i razem chwilę podsmażać. Przyprawić solą i pieprzem.

W misce rozdrabniamy mięso i dodajemy do niego podsmażoną cebule z pieczarkami. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i znów mieszać, najlepiej ręką, przez kilka minut.

Odcinamy górę papryki i usuwamy nasiona ze środka. Nakładamy farsz do środka i układamy paprykę w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 50 minut.

Ja zrobiłam farsz trzy składnikowy, ale oczywiście możecie dodać do mięsa dowolne składniki. Jeżeli chcecie, aby potrawa była bardziej sycąca dodajcie do mięsa również ryż (jak na tradycyjne gołąbki).

Jeżeli chcecie to danie podać na np. przyjęcie i tym samym zachwycić gości, proponuję użyć paprykę w czterech kolorach: czerwoną, zieloną, pomarańczową, żółta. Pięknie będzie prezentować się na półmisku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation