Kuchnia
Jedzonko
Runo leśne
Cała nasza mała rodzina kocha naturę, bardzo dużo przebywamy na świeżym powietrzu, gdzie między innymi jadamy posiłki.
Być może dlatego właśnie ciasto to urzekło mnie podwójnie. I smakiem ... I swoim wyglądem, bo kojarzy się z naturą, lasem, mchem, latem ... Ech ...
Jestem przekonana, że Wam również się spodoba i zaskoczycie nim swoich przyjaciół i rodzinę.
Prezentuje się naprawdę doskonale, idealne jako torcik urodzinowy jak też na przyjęcie na świeżym powietrzu. Ze względu na kolor, pomyślcie również o tym przepisie na Wielkanoc.
Ciasto z trawą i fasolą, jak określił je mój szwagier Zbyszek. :)
Sekretem koloru ciasta nie jest barwnik, tylko ... szpinak.
Przepis podany na okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm.
Składniki:
450 g drobnego, mrożonego szpinaku
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
300 ml. śmietanki 30 % / 36%
2 śmietan-fixy
cukier waniliowy
* dla łasuchów - plus 3 łyżki stołowe cukru pudru
Dodatkowo:
Pestki granatu do przyozdobienia
Wykonanie:
Szpinak należy rozmrozić i odsączyć z wody na sitku.
Następnie należy go zblendować na gładką masę, gwarantuje to równomierny kolor ciasta.
Należy oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, zmniejszyć obroty i kolejno dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce stołowej oleju, dalej na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i szpinak.
Całość powinna być dokładnie wymieszana.
Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę na 180 stopni, program góra/dół.
Tortownicę wyłożyć pergaminem, boki wysmarować masłem.
Ciasto wlać do formy i piec przez 1 godzinę, do tzw. "suchego patyczka."
Po przestudzeniu ściąć nożem powstałą górkę i rozdrobnić.
Ubić śmietanę dodając pod koniec wymieszane śmietan-fixy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Krem na bazie śmietany można zastąpić kremem z mascarpone.
Na ciasto wyłożyć krem, następnie posypać okruszkami.
Przyozdobić pestkami granatu, lekko dociskając.
Bon appetit!
MA==