Kuchnia

Przepisy

PLACKI SZPINAKOWE

Składniki:
Szpinak 250 g
Serek wiejski lekki 200 g
Mąka pszenna. typ 550 50 g
Otręby pszenne 50 g
Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
Sól biała 1 g (1 szczypta)
Pieprz czarny, zmielony 1 g (1 szczypta)
Jaja kurze całe 120 g (2 sztuka)

Czas:
Łącznie 30 min
Przygotowanie 30 min

Sposób przygotowania:
1Szpinak przysmażyć na łyżeczce oliwy i z dodatkiem odrobiny soli, następnie przełożyć do większej miski i lekko przestudzić.
2Dodać odsączony ze śmietanki serek wiejski, mąkę, otręby, jaja, pieprz i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby zagęścić dodatkową ilością mąki lub otrębów.
3Smażyć na średnim ogniu, bez tłuszczu na paterni teflonowej z obu stron. Ze składników w podaniej przeze mnie ilości wyszło mi 8 placków.
4Można podawać z sosem, śmietaną, jogurtem lub równie dobrze jeść na sucho ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation