Kuchnia

Przepisy

Słodkie pyszności – domowe krówki | nawolnachwile.pl

Wiadomo, że na deser można upiec ciasto albo kupić lody. Ale można też spróbować być bardziej oryginalnym i zrobić własne, domowe krówki. Przepis na nie jest bardzo prosty i poza ilością składników wszystko się właściwie robi „na oko”.



Potrzebujemy:

500 ml śmietanki 30%
1,1 szklanki cukru
1 buteleczki aromatu waniliowego (lub laska wanilii)


Przygotowanie:

Cukier wsypujemy do garnka, zalewamy śmietanką i aromatem. Garnek musi być kilkakrotnie większy, bo masa zwiększa swoją objętość. Podgrzewamy składniki, mieszając, aż cukier się rozpuści. Jeśli używamy laski wanilii zamiast aromatu, to obieramy ją i dodajemy do masy, cały czas mieszając.

Jeśli mamy odpowiednio duży garnek to możemy go pozostawić na niewielkim ogniu na jakieś 20 minut. Kiedy masa się zagotuje będzie rosnąć i może wykipieć, dlatego albo wybieramy duży garnek albo musimy pilnować podczas podgrzewania, a najlepiej i jedno i drugie. Po tym czasie należy zamieszać masę i sprawdzać, co parę minut, a kiedy z dna podczas mieszania zaczną odrywać się brązowe wiórki musimy zostać w kuchni na następne parę-paręnaście minut. Teraz trzeba intensywnie mieszać.

Na początku masa z brązowymi wiórkami nie wygląda zachęcająco, ale po chwili mieszania wiórki przestaną być widoczne, a masa nabierze brązowego koloru. Pozostaje tylko mieszać aż masa sama zacznie odchodzić od ścianek garnka.

Masa będzie gotowa, kiedy przy skropieniu nią talerzyka od razu zastygnie. Wtedy należy wylać masę ma papier do pieczenia. Kiedy zastygnie można kroić lub łamać krówki. Początkowo są twarde, ale po kilku sekundach w ustach stają się ciągnące i miękkie.

Ostatnio postanowiłam zrobić krówki smakowe. Do masy wylanej na papier w kilku miejscach dodałam cynamon, kakao i brandy kawowe. Jeśli chcecie spróbować to dodatki trzeba dodać od razu po wylaniu na papier i szybko zamieszać – masa naprawdę szybko zastyga.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation