Kuchnia

Słodkości

Bajaderki ala Ferrero Rocher

bajaderki z ciecierzycy

Składniki
– puszka ciecierzycy
– 3 duże daktyle (albo 7 małych)
– 1,5 łyżki kakao
– 2 łyżki masła orzechowego
– zmielone orzechy (i uprażone na patelni)
– 2-3 łyżki aquafaby (wody z puszki po ciecierzycy)
– orzechy laskowe (w całości)
– wiórki kokosowe (opcjonalnie)


Przygotowanie
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Za pomocą aquafaby (wody z puszki po ciecierzycy) regulujemy konsystencję. Finalnie masa musi być bardzo gęsta i klejąca, więc dodajcie maksymalnie 2-3 łyżki. I tutaj znowu, bez dobrego blendera ani rusz!

Kiedy masa będzie gotowa formujemy z niej niewielkie kulki, do środka wsadzamy orzech laskowy, a całość na zmianę obtaczamy w zmielonych, uprażonych orzechach, kakao albo wiórkach kokosowych. Decyzja w czym obtoczycie kulki należy do Was. Kulki są bardzo sycące, mają dużo białka (ciecierzyca) i smakują obłędnie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation