Kuchnia

kuchnia

POMYSŁ NA BRUKSELKĘ I KURCZAKA W ZIOŁACH! OBIAD W 15 MINUT ;-) SKŁADNIKI:


przepis na KURCZAKA W ZIOŁACH

- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół ( ja używam gotowej mieszanki włoskiej, do której dodaje trochę jeszcze szałwii)
- sól, piperz
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- oliwa z oliwek, masło

Filety kroimy w grubą kostkę, marynujemy w przyprawach i smażymy na połączeniu masła i oliwy.


przepis na KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĘ

- 500 g brukselki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów pinii
- świeże listki mięty

Na maśle i oliwie smażymy brukselkę pod przykryciem, aby troszkę się poddusiła, przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę zwiększamy ogień, aby odparowała, dodajemy miód i karmelizujemy brukselkę, oprószamy solą i pieprzem.
Na samym końcu dodajemy usmażonego kurczaka i orzechy pinii ( możesz je też wcześniej uprażyć na suchej patelni). Całość mieszamy dodajemy listki mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation