Kuchnia

Bajeczne drinki

Ciasto kostka malinowa - I Love Bake


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

2 galaretki malinowe
800 ml gorącej wody
ok. 400-500 g malin

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:

500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

1 paczka herbatników maślanych

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy ok. 3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Suche składniki w kilku partiach przesiewamy do masy i bardzo delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką. Formę o wym. 24 x 24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Biszkopt zaraz po wyjęciu rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. około 40 cm. W ten sposób nie opadnie.
Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, wkładamy do lodówki, aż zacznie dosyć mocno tężeć. Maliny wykładamy na biszkopt, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Całkowicie ostudzoną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany cały czas miksując. Wykładamy na galaretkę, wyrównujemy. Na wierzchu ciasta układamy herbatniki, wstawiamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation