Kuchnia

ciasta

PANI WALEWSKA

Składniki:
•300g mąki pszennej
•4 jajka
•100g cukru pudru (u mnie 80)
•200g margaryny
•3 łyżeczki proszku do pieczenia
•3 łyżeczki śmietany
•3/4 szkl. cukru
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. 3/4 szkl cukru i białka na razie odstawić.
Mąkę przesiać na stolnicę, margarynę posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Każdą cienko rozwałkować i umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wym. 32x24cm. Ciasto posmarować cienko powidłami śliwkowymi.
Teraz białka ubić na sztywną pianę. Podzielić na 2 części i wyłożyć na powidła. Wierzch obsypać orzechami.
Placki piec ok.20 minut w temp. 180C

Porada:
Ponieważ ciasto trzeba cienko rozwałkować i jest dosyć kłopotliwe przenoszenie go do blachy, można odrysować spód blaszki na papierze do pieczenia i na nim wałkować ciasto. Wystarczy wierzch lekko oprószyć mąką i nic się nie klei.
Teraz papier z ciastem wystarczy włożyć do blaszki.
Składniki: (na małą blachę 24x17 cm)

masa:
•2 żółtka
•2 szklanki mleka
•3 łyżki cukru
•3 łyżki maki pszennej
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•200 g masła ( w temperaturze pokojowej)
•duże opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation