Kuchnia

ciasta

Przepyszny i długo utrzymujący świeżość słodki 'chlebek' jogurtowy czyli proste ciasto jogurtowe z malinami i polewą z mlecznej czekolady. Nie potrzeba nawet miksera, to proste ciasto muffinowe :-). Nic tylko piec!

Składniki:

120 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstaktu z wanilii
1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego (nie light)
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
350 g malin + 30 g dodatkowo

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić, lekko przestudzić.

W naczyniu umieścić roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt i jogurt. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać rózgą kuchenną ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać maliny (350 g) i wymieszać.

Formę keksówkę o wymiarach (dolnych) 10 x 29 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170°C (bez termoobiegu) przez około 40 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Wystudzone ciasto polać gęstniejącą polewą i ozdobić dodatkowymi malinami.

Polewa a mlecznej czekolady:

40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
80 g mlecznej czekolady, posiekanej

Śmietanę kremówkę podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, następnie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

Smacznego :-).Moje Wypieki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation