Kuchnia

Sernikowo

BAYADERKA : Sernik wielkanocny: z biala czekolada i brzoskwiniami

200 g bialej czekolady
500 g sera quark
750 g serka kremowego, np. Philadelphia
240 g cukru
2 lyzeczki aromatu waniliowego
4 jajka
30 ml smietanki slodkiej, min. 30 % tluszczu
2 lyzki soku z swiezo wycisnietej cytryny
2-3 lyzki maki pszennej lub budyniu

dodatkowo:
okolo 200-250 g brzoskwin z puszki, odsaczonych i pokrojonych drobno *
3 lyzki maki
3 lyzki cukru
lyzka masla schlodzonego
Ser laczymy za pomoca blendera lub zwyklego miksera, dodajemy cukier, sok z cytryny, make. Do malego garnuszka o mocnym dnie wkladamy polamana na malutkie kawalki biala czekolade i laczymy ze smietanka. Rozpuszczamy w kapieli wodnej lub w mikrofalowce na najnizszej mocy. Po rozpuszczeniu (ale nie zagotowaniu) mieszamy czekolade tak aby byla gladka i nieco ostygla. Taka lekko przestudzona czekolade laczymy z masa serowa. Miksujemy do calkowitego polaczenia. Dodajemy aromat. Wbijamy do masy po jednym jajku i miksujemy krotko, tylko do polaczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza. Forme wykladamy papierem do pieczenia (20 cm x 30 cm).
Niewielka czesc pokrojonych i dobrze odsaczonych brzoskwin dodajemy domasy serowej, mieszamy szpatulka. Mase wylewamy do formy. Na wierzch wykladamy kawalki odsaczonychowocow, dosyc drobno pokrojonych. Mozna przygotowac kruszonke: 3 lyzki maki, 3 lyzki cukru, nieco czubata lyzka masla schlodzonego- skladniki zagniatamy tak by utworzyly kule, nastepnie rozkruszamy na piasek. Kruszonka
posypujemy sernik. Pieczemy okolo 1h 30 minut. Sernik studzimy przez okolo godzine w wylaczonym piekarniku (z uchylonymi drzwiczkami) nastepnie wyciagamy forme, wstawiamy do lodowki na okolo 12 h.

* Owoce mozna przygotowac na noc przed pieczeniem. Musza byc bardzo dokladnie odsaczone z syropu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation