Kuchnia

kurczak

Błyskawiczna zapiekanka

Składniki :

300 g makaronu np. świderki
1 duży lub 2 małe filety z kurczaka
ulubione warzywa np. mrożone warzywa na patelnię
400 g przecieru pomidorowego
400 g pomidorów w puszce
1 kula sera mozzarella
sól, pieprz, szczypta cukru, oregano, bazylia, tymianek itp.
parmezan do posypania
Makaron gotujemy al dente zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy bez dodatku oleju na teflonowej patelni. Dodajemy warzywa, mieszamy i chwilę podsmażamy razem. Zalewamy przecierem pomidorowym oraz pomidorami z puszki i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Do naczynia żaroodpornego przekładamy odcedzony makaron, ser mozzarella pokrojony w kostkę oraz przygotowany sos. Całość mieszamy i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10-15 min. Posypujemy startym parmezanem. (Parmezan możemy również dodać przed zapieczeniem, wtedy na górze zapiekanki utworzy się pyszna serowa skorupka ; )

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation