Kuchnia

kuchnia

Składniki na 12 - 16 bułek:
1 szklanka letniego mleka
110 g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru (tu według mnie zdecydowanie za dużo, zmniejszyłam do 2 łyżek)
2 jajka, roztrzepane
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)
3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania.


Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki; ja podzieliłam na 16 części). Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.

Smacznego! :)

Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie uformować bułeczki i dalej postępować wg przepisu.

Posmarowane jajkiem i mlekiem...


Oprószone ziarnami, przed włożeniem do pieca...


Pierwsza upieczona porcja pysznych bułeczek...


Bułeczki pszenno-razowe posypane słonecznikiem...


Bułeczki pasują praktycznie do wszystkiego:) Zarówno do serów, dżemów, jak i do wędlin...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation