Kuchnia

kuchnia

PROSTY FRANCUSKI RATATOUILLE



Składniki (8-10 porcji):

2 duże bakłażany

2 średnie cebule

3 średnie papryki

6 średnich cukinii

4 duże pomidory

2 łyżki oliwy z oliwek

3-4 ząbki czosnku

1 liść laurowy

3-4 gałązki tymianku

1/4 szklanki bazylii

sól i pieprz

Wykonanie:

Pokrój bakłażany w kostkę, przenieś je do miski, dodaj do nich 1 łyżeczkę soli i odstaw je na pewien czas. Pokrój na małe kawałki cebulę, paprykę, cukinię i pomidory. Posiekaj czosnek. Warzywa będą gotować się partiami, dlatego jeszcze nie mieszaj ich ze sobą. W bardzo dużym garnku rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj cebulę i szczyptę soli, a kiedy się zeszkli, dodaj do niej paprykę i wymieszaj wszystko. Po około 5 minutach przenieś składniki do oddzielnej miski.

Dodaj do garnka kolejną łyżeczkę oliwy i ugotuj cukinię, również ze szczyptą soli. Kiedy warzywo zrobi się miękkie przenieś je do miski z papryką i cebulą. Opłucz bakłażan po bieżącą wodą, a następnie dokładnie ściskaj kostki dłońmi, aby pozbyć się jak najwięcej wilgoci. Rozgrzej 2 łyżeczki oliwy i wrzuć do garnka bakłażan – powinien zrobić się miękki po około 10 minutach. Następnie przenieś bakłażan do miski z pozostałymi warzywami.

W garnku rozgrzej kolejną łyżeczkę oliwy i zeszklij czosnek. Następnie dodaj pomidory, liść laurowy i tymianek. Kiedy pomidory zaczną puszczać sok, możesz do nich dodać pozostałe warzywa. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i gotuj wszystko na wolnym ogniu około 20. Usuń z potrawy gałązkę tymianku i liść laurowy. Gotowe danie posyp świeżą bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation