Kuchnia

ciasta

3 bit - ciasto bez pieczenia :)

Składniki:
masa krówkowa kajmak 400 g
herbatniki 500 g
śmietana 30 % 400 ml
bita śmietana z proszku np. śnieżka lub śmietan-fix 2 opakowania
czekolada gorzka 64% 50 - 70 g
mleko 3,2% 500 ml
budyń śmietankowy w proszku bez cukru 80 g
cukier 2/3 szklanki
masło 200 g
cukier puder 2 - 3 łyżki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszane budynie. Na wolnym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty, bez grudek budyń, wystudzić.
Masę krówkową lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie.
Dno foremki wyłożyć herbatnikami i posmarować je równomiernie, podgrzaną masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.
Masło zmiksować na gładką masę, pod koniec stopniowo dodawać wystudzony budyń, aby powstał jednolity i gładki krem.
Krem wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć go kolejną ich warstwą.
Śmietanę zmiksować z dodatkiem śnieżki na gęsty krem, jeśli jest za mało słodki, to dodać cukru pudru.
Krem z bitej śmietany wyłożyć na herbatniki i na wierzchu zetrzeć na drobnych oczkach tarki czekoladę.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby zastygło i dobrze się kroiło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation