Kuchnia

ZDROWE gotowanie

Muszle z pieczarkami i szpinakiem
Składniki:

farsz

250g świeżego szpinaku
300 g pieczarek
1 mała cebula
3 łyżki serka mascarpone
2 łyżki masła
sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa

ponadto

250 g makaronu conchiglioni
500 g przecieru pomidorowego (passaty)
2 ząbki czosnku
kilka liści świeżej bazylii
1 łyżka oleju rzepakowego
chili
sól
szczypta cukru
3 łyżki startego parmezanu
Sposób wykonania:

W rondelku lekko rozgrzać olej, wrzucić drobno pokrojony czosnek i krótko podsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, posiekane liście bazylii, szczyptę cukru i gotować ok 30 minut. Doprawić solą i chili.

Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą, odcedzić.

Na dużej patelni rozgrzać masło. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Pieczarki opłukać, drobno pokroić, wrzucić na patelnię, lekko posolić i smażyć do miękkości razem z cebulą. Oczyszczony szpinak ( opłukany i pozbawiony łodyg) dodać do pieczarek. Krótko przesmażyć, tylko aby szpinak zmiękł. Na koniec dodać 3 łyżki serka mascarpone i wszystko wymieszać. Farsz doprawić białym pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą.

Na dno naczynia do zapiekania wylać sos. Muszle nadziewać farszem i układać na sosie pomidorowym. Całość posypać parmezanem. Zapiekać ok. 20 minut, w temperaturze 200 C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation