Kuchnia

babki wielkanocne

niebo na talerzu: Bardzo dobra babka marchewkowa


składniki (na babkę ok. 24 -25 cm średnicy) :

- 4 duże marchewki (starte na dużych oczkach tarki, ok. 2 szklanki startej masy)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- 150 ml oleju lub stopionego masła
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- ok. 100 g rodzynek namoczonych we wrzątku lub w alkoholu( np. w rumie, czy wódce)
- duża garść posiekanych orzechów laskowych
- sok z całej cytryny
- ew. łyżeczka otartej z cytryny żółtej części skórki

na lukier:

- szklanka cukru pudru
- ok. dwie łyżki soku z cytyny

Łyżka masła do nasmarowania formy i tarta bułka do jej wysypania.

Piekarnik ustawić na 170 st. Całe jajka ubić z cukrem, dodać olej lub stopione i ostudzone masło, wymieszać. Mąkę przesiać do masy jajecznej razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Całą masę połączyć ze startą marchewką, rodzynkami i orzechami, dodać cytrynowy sok, wymieszać łyżką do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec ciasto ok.45 - 50 minut, patyczek od szaszłyków wyjęty ze środka ciasta musi być suchy. Po ok. 30 minutach należy sprawdzić, czy babka nie rumieni się zbytnio na wierzchu i ewentualnie przykryć ciasto folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation