Kuchnia

CHLEB

bułeczki maślane
570g mąki pszennej (typ 480)
24g drożdży świeżych lub 12g drożdży instant
175ml mleka + 10ml do drożdży
85g miękkiego masła
4 łyżeczki cukru
2 jajka
1 żółtko
łyżeczka soli

sposób przygotowania:
drożdże rozpuścić w 10ml letniego mleka.
do miski wsypać mąkę. dodać masło, cukier, 2 jajka, sól, 175ml letniego mleka i rozpuszczone drożdże. wszystkie składniki połączyć i wyrabiać przez parę minut. jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić, podsypać odrobiną mąki.
ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą, na to ściereczkę i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
po godzinie ciasto ponownie wyrobić.
uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 części. z każdej części uformować bułeczkę.
bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1godz.
bułki posmarować rozkłóconym jajkiem.
piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 190°c.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation