Kuchnia

kuchnia

Tiramisu classico
Receptura na 4 porcje:

50 g gorzkiej czekolady (minimum 60%)
300 ml śmietany kremówki
100 ml espresso
250 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
ok 100 - 150 g biszkoptów podłużnych

opcjonalnie 6 łyżek wina marsala (zamiennie można też stosować kahula, amaretto, rum)

Zaparz kawę i odstaw do wystudzenia. Do kawy dodaj alkohol. Jeśli deser będzie przeznaczony dla dzieci lub osób niepijących, to oczywiście nie musisz dodawać alkoholu i po prostu pomiń go w przepisie. Śmietanę ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasny i puszysty krem za pomocą miksera lub zwykłej trzepaczki (jeśli masz wprawę i czas). Do utartych żółtek dodaj serek i dokładnie wymieszaj łyżką. Następnie dodaj do masy ubitą śmietanę i delikatnie połącz na puszysty i gładki krem. Odstaw na chwilę do lodówki, aby nieco stężał. Przygotuj 4 pucharki lub półmisek z wyższym brzegiem. Na samym dnie w każdym pucharku układaj namoczone w kawie biszkopty, a następnie po 3 łyżki kremu przygotowanego wcześniej. Zetrzyj nieco czekolady i ponownie ułóż namoczone w kawie ciastka. Wyłóż na to resztę kremu. Całość posyp startą czekoladą i wstaw do lodówki. Podawaj dobrze schłodzone.
Mnie najbardziej smakuje po kilku godzinach chłodzenia lub dnia następnego :)

Rada:
Biszkopty wystarczy zanurzyć w kawie i od razu włożyć do pucharka. Namaczaj na bieżąco, ponieważ ciastka te są tak delikatne, że po dłuższym namaczaniu czy oczekiwaniu po prostu się rozpadną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation