Kuchnia

Przepisy

Fasolka po bretońsku

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki suchej fasolki „Piękny Jaś”
– 2 szklanki passaty pomidorowej
– 200 g boczku wędzonego
– 250 g kiełbasy wiejskiej
– 1/2 śrdeniej wielkości cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 4 ziela angielskie
– 2 liście laurowe
– 2 łyżeczki suszonego majeranku
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (tak aby fasola była całkowicie przykryta kilkucentymetrową warstwą wody) i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać 1 litrem świeżej wody, dodać sól, liście laurowe, ziela angielskie, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu do miękkości (około 1 i 1/2 godziny). Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek włożyć na patelnię, dokładnie obsmażyć co chwilę mieszając, przełożyć do ugotowanej fasoli. Na tłuszczu z boczku podsmażyć kiełbasę i cebulę na koniec wrzucić czosnek. Podsmażoną kiełbasę przełożyć do garnka i gotować jeszcze około 5-6 bez przykrycia. Całość zalać passatą, dodać majeranek, pieprz ewentualnie sól. Gotować jeszcze przez około 12-15 minut. Podawać z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation