Kuchnia

mniam!

TOSKAŃSKI KURCZAK Z GRZYBAMI



Składniki (4 porcje):

1 łyżka oliwy z oliwek

1 czerwona cebula (posiekana)

200 g pieczarek

1/4 łyżeczki soli

2 duże piersi z kurczaka (pokrojone na małe kawałki)

sól i pieprz

1/8 łyżeczki papryki w płatkach

1/4 szklanki białego wina

1 gałązka rozmarynu

1 szklanka bulionu warzywnego

1/2 szklanki suszonych pomidorów (pokrojonych)

2 szklanki jarmużu (pokrojonego)

Wykonanie:

Podgrzej tłuszcz na głębokiej patelni. Dodaj cebulę i smaż ją przez 2-3 minuty, do momentu kiedy zrobi się miękka. Dodaj pieczarki i gotuj wszystko przez kolejne 3 minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przenieś pieczarki i cebulę do dużej miski. Dodaj 1/4 łyżeczki soli i wymieszaj ze sobą wszystko. Na patelni usmaż kurczaka, przyprawionego solą, pieprzem i papryką. Po około 5-7 minut mięso powinno być już gotowe. Po tym czasie dodaj bulion, suszone pomidory oraz przygotowaną wcześniej mieszankę z cebuli i grzybów. Gotuj wszystko przez 3-4 minuty. Na koniec wymieszaj wszystko z jarmużem, a kiedy już zwilgotnieje, danie będzie gotowe do spożycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation