Kuchnia

Przepisy

Chipsy z chleba pita są doskonałym dodatkiem do każdej sałatki, pasty, dipu, salsy czy hummusu.

Składniki (ilość porcji: 24)

12 placków chleba pita
120 ml (1/2 szkl.) oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli czosnkowej
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonej trybuli (podobne w smaku do anyżku i pieprzu)

Metoda przygotowania:

1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
2. Przekroić każdy placuszek chleba pita na 8 trójkątów. Ułożyć trójkąty na wyłożonej folią lub pergaminem blasze do pieczenia.
3. W małej misce wymieszać oliwę z pieprzem, solą, bazylią i trybulą. Posmarować każdy trójkącik oliwną mieszanką.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż chipsy staną się lekko rumiane i chrupiące. Należy bacznie je obserwować, gdyż bardzo łatwo można je przypalić!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation