Kuchnia

desery

Suflet pomarańczowo-kawowy na zimno - Przepis - Fooder.pl

4 białka z jajek
200 ml śmietanki kremówki
40 ml mocnego espresso
1 pomarańcza
1 łyżka cukru
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy
1 łyżeczka płatków migdałowych
1 łyżka oleju Kujawski z rzepaku tłoczonego na zimno
szczypta kawy mielonej do posypania deseru

Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i obrać za pomocą obieraczki do warzyw, następnie pokroić skórkę na cienkie paski. Wycisnąć sok z pomarańczy do rondelka, dodać cukier i espresso. Podgrzewać razem na patelni, mieszając aż do uzyskania gęstego syropu.


Zdjąć z ognia i dodać olej oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody lekko przestudzoną żelatynę. Ubić na sztywno pianę z białek i osobno śmietankę.


Następnie połączyć wszystkie składniki i wymieszać ostrożnie łyżką. Przełożyć do miseczek i od razu wstawić na min. 1 godz. do lodówki.

Suflety podawać udekorowane skórką pomarańczową, prażonymi płatkami migdałowymi, kwiatami lawendy i kawą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation