Kuchnia

Przepisy

Lody kawowe - PrzyslijPrzepis.pl

Puszyste bez użycia maszyny do lodów i bez mieszania co godzinę.

2 jajka
1 szklanka śmietany 30%
100 g cukru
2 łyżki wody
2 łyżki kawy 3w1

Jajka przelewamy wrzątkiem, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z połową cukru i dwiema łyżkami wody na puszystą masę. Do niej dodajemy kawę i łączymy z masą.

Osobno ubijamy białka, dodając stopniowo resztę cukru i ubijając do czasu jego rozpuszczenia. Śmietankę również ubijamy na sztywno.

Ubitą śmietankę i białka dodajemy do masy żółtkowo-kawowej i delikatnie mieszamy łyżką,

Masę przekładamy do pojemnika i mrozimy w zamrażalniku przez 6-8 godzin.

Porady
Czas przygotowania nie uwzględnia czasu mrożenia lodów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation