Kuchnia

gluten free

Pieczone chipsy z batata

Składniki:
1 batat
niewielka ilość oleju rzepakowego do natarcia plastrów
dowolna, ulubiona przyprawa: papryka ostra lub wędzona, czosnek, imbir

1. Batata dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, nie obieraj.
2. Pokrój ziemniaka na jak najcieńsze plastry.
3. Piekarnik nagrzej do 150 stopni, a surowe czipsy natrzyj olejem.
4. Na wyłożonej blasze papierem rozłóż równomiernie czipsy, tak by się nie dotykały i były ułożone w jednej warstwie.
5. Czipsy piecz z termoobiegiem przez około 30 – 40 minut, gdy zaczną się odrobinę przypalać zmniejsz w połowie czasu temperaturę do 120 stopni i kontynuuj do pełnego upieczenia.
6. Mieszankę przyprawową przesyp do papierowej torebki, a do niej włóż upieczone czipsy.
Gwałtownie potrząśnij. Gotowe!

http://ervegan.com/2014/12/pieczone-czipsy-z-batata/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation