Kuchnia

desery

http://www.mysweetworld.pl/2017/06/pots-de-creme-au-chocolat-francuskie-desery-czekoladowe/


Pots de crème au chocolat- francuskie desery czekoladowe

Składniki na 5-6 małych porcji:

1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)

4 żółtka

1 łyżka cukru pudru

2-3 łyżeczki gorzkiego kakao

szczypta soli

1 szklanka śmietany kremówki 30%

do podania:

1 szklanka śmietany kremówki + 1 łyżeczka cukru pudru

świeże owoce np. truskawki lub maliny







Czekolady posiekać i umieścić w wysokim kubku do blendowania. Żółtka ubić mikserem razem z łyżką cukru pudru, dwoma łyżeczkami kakao oraz szczyptą soli na puszysty kogel mogel. Śmietankę podgrzewać w rondelku prawie do wrzenia. Niecałą połowę gorącej śmietanki przelać strumieniem do powstałej masy cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Odstawić resztę śmietanki na średnio rozgrzany palnik (u mnie na indukcji 4), wlać kakaową mieszankę i podgrzewać całość stale mieszając, aż zacznie przypominać gęstością roztopioną czekoladę lub rzadki budyń. Nie wolno doprowadzić mieszanki do wrzenia (mała moc palnika + około dwie minuty cierpliwości i mieszania będą OK). Gorącą, lekko gęstą polewą zalać posiekaną czekoladę. Odczekać dwie-trzy minuty (w tym czasie nie mieszamy)i zblendować wszystko na gładki mus, następnie przelać go do maleńkich słoiczków lub filiżanek do espresso, zabespieczyć słoiczki z wierzchu folią i wstawić na minimum dwie godziny do lodówki. Przed podaniem ubić śmietankę kremówkę z łyżeczką cukru pudru. Podawać ze świeżymi owocami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation