Kuchnia

obiadokolacja

Kurczak w płatkach kukurydzianych z surówką coleslaw | Bullio
Soczysta pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym i płatkach kukurydzianych. W smaku przypomina kurczaka z KFC. Najlepiej podawać z surówką coleslaw i frytkami. Surówkę przygotować wcześniej i wstawić do lodówki.

pierś z kurczaka
3 łyżeczki vegety
ok. 100 g mąki pszennej
1 jajko
200 ml mleka
szczypta soli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki pieprzu
2 szklanki płatków kukurydzianych
3/4 szklanki bułki tartej
Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze części. Gotować około 20 minut w wodzie z dodatkiem vegety.

Z mleka, jajka i mąki przygotować gęste ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Wymieszać z papryką (ostrą i łagodną), solą, pieprzem oraz czosnkiem.

Płatki kukurydziane rozgnieść i wymieszać z bułką tartą.

Ugotowanego kurczaka obtaczać w cieście naleśnikowym a następnie płatkach z bułką tartą.

Smażyć we frytownicy lub na rozgrzanym tłuszczu na patelni (chwilę z każdej strony do zarumienienia panierki). Podawać z surówką coleslaw (przepis poniżej) i frytkami.

Surówka coleslaw:

pół główki białej kapusty
2 marchewki
2 małe cebule
1/3 szklanki cukru pudru
pół szklanki majonezu
łyżeczka musztardy
1,5 łyżki octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
pół łyżeczki pieprzu
Kapustę i cebulę dokładnie posiekać. Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Wszystko dokładnie wymieszać. Cukier puder zmieszać z majonezem, musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surówkę polać przygotowanym sosem, wymieszać i odstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation