Kuchnia

deserowo

kuchenny bałagan: Truflowe ganache
Składniki
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
110 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)
łyżka syropu klonowego
łyżka Advokata
Do obtoczenia
kakao
wiórki czekoladowe
wiórki kokosowe
drobne kawałki orzechów

Śmietanę podgrzewamy w rondelku z grubym dnem. Doprowadzamy ją prawie do wrzenia i dokładamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy wszystko na gładką masę. Dla mnie była odrobinę za gorzka, więc dodałam łyżkę syropu klonowego. Połowę masy przełożyłam do miseczki a do drugiej części dodałam łyżkę Advokata. Tak przygotowane ganache chowamy do lodówki do schłodzenia na minimum 1 godzinę.

Schłodzone ganache formujemy zimnymi opuszkami palców w kuleczki i obtaczamy np. w kakao lub czekoladzie. Gotowe trufelki przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation