Kuchnia

Nalewki napitki i inne trunki

agrestówka z wanilią

Składniki:
1 kg dojrzałego zielonego agrestu, 1 l czystej wódki 48% ( otrzymanej ze spirytusu ), 40 dag cukru, duża laska wanilii.

Dobrze dojrzały agrest przebieramy, płuczemy i odszypułkowujemy. Owoce rozgniatamy by popękały, przekładamy do słoja, zasypujemy cukrem, wrzucamy rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii i całość zalewamy wódką. Słój szczelnie zamykamy, odstawiamy na miesiąc w jasne, ciepłe miejsce ( np. na okno ). Po tym czasie nastaw zlewamy, przecedzamy i filtrujemy prosto do butelek. Do filtrowania możemy użyć bibuły filtracyjnej, waty ( wyłącznie bawełnianej! ), papierowych ręczników ( bez nadruków! ) czy papierowych filtrów do kawy. Po rozlaniu agrestówki do butelek, butelki zamykamy i wynosimy na 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce ( np. do piwnicy ).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation