Kuchnia

desery, placki, ciastka...

Babka chałwowa

Składniki na ciasto:

85 g masła
100 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
130 g kwaśnej śmietany
Kruszonka orzechowa:

60 g masła
120 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżeczka cynamonu
25 g ciemnego cukru muscovado
Ponadto:

170 g chałwy (nie bakaliowej) pokrojonej w 3 cm kostkę
Przygotować kruszonkę:

Przygotować masło palone. W tym celu masło roztopić. Przez kilka minut pogotować na średnim ogniu by się zbrązowiło i pachniało orzechami (będzie koloru herbaty). Odstawić by lekko przestygło i wymieszać z orzechami i cynamonem. Mieszankę podzielić na pół i jedną połowę dokładnie wymieszać z cukrem.

Przygotować ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Bezpośrednio do misy przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę o wymiarach górnych 12 x 25 cm (keksówkę) wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.

Do formy przełożyć połowę ciasta (przełożyłam odrobinę więcej), wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać bezcukrowy miks orzechowy, następnie wyłożyć chałwę. Przykryć pozostałym ciastem, wyrównać. Na górę wysypać cukrowy miks orzechowy.

Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić lekko w formie a następnie wyłożyć na kratkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation