Kuchnia

Pieczywo

Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu)
Składniki:

na keksówkę o dł. 28cm

150 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej

1 łyżka miodu

5 łyżek płynnego oleju kokosowego

szklanka letniej wody

1 szklanka ziaren słonecznika

3/4 szklanki siemienia lnianego

1 łyżeczka czarnuszki
2 łyżki maku

szklanki orzechów laskowych

2 łyżki nasion chia

10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego

czubata łyżeczka soli



Sposób przygotowania:



Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Można ją ugotować dzień wcześniej.


Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy płynny olej kokosowy. Nie zastępujcie oleju kokosowego innym tłuszczem. To on scala chlebek. Dodajemy ziarna słonecznika, siemię lniane (zmielone i w całości), orzechy laskowe, nasiona chia, czarnuszkę, mak i sól. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy do napęcznienia na około 30 minut.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation