Kuchnia

Kulinarnie

Bułeczki Zajączki Wielkanocne

Składniki :

( na 9 bułeczek )

235 ml mleka ( 1 szklanka )

120 ml wody ( 0,5 szklanki )

55g masła

650g mąki pszennej

15g świeżych drożdży

2 łyżki cukru

1,5 łyżeczki soli

1 jajko



Dodatkowo :

roztrzepane jajko do posmarowania bułek



Sposób przygotowania :

W rondelku podgrzewamy mleko z wodą i masłem do temperatury 50ºC ( bardzo ciepłe ) . Do szklanki odlewamy trochę mleka studzimy je i w nim rozpuszczamy drożdże ( mleko to ma być letnie )

W dużej misce mieszamy 1,5 szklanki mąki z rozpuszczonymi drożdżami , cukrem i solą . Dolewamy gorące mleko i mieszamy ( można mikserem ze specjalną końcówką ). Dodajemy jajko i ponownie mieszamy . Mieszając dodajemy pozostałą mąkę , po pół szklanki na raz , dobrze wyrabiamy ciasto po każdym dodaniu . Pod koniec wyrabiania ciasto będzie elastyczne i delikatnie klejące . Odstawiamy je pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia . 

Po tym czasie z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandaryni (tułów) i układamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Do dużej kulki doklejamy mniejszą ( główka ) , ponadto doklejamy ogonek i uszy . W ten sposób formujemy resztę zajączków . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-35 minut .

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki-zajączki roztrzepanym jajkiem . Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 12-15 minut , aż nabiorą złotego koloru . 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation