Kuchnia

Słodkości

Domowe czekoladki Reese’s – z czekolady białej i mlecznej | SŁODKAMUFFINKA
Składniki (17 sztuk + 13 sztuk):

200 g czekolady mlecznej
200 g czekolady białej
1/2 szklanki masła orzechowego
4 łyżki cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Przygotowanie:

Czekolady rozpuścić w dwóch miseczkach w kąpieli wodnej.
Masło orzechowe, cukier puder, szczyptę soli umieścić w misie melaksera i zmiksować lub po prostu dobrze wymieszać łyżką) do otrzymania jendolitej, w miarę plastycznej masy orzechowej.
Przygotować najmniejsze papilotki (o śr. 2 cm) na pralinki. Na dno każdej papilotki wylać 1 łyżeczkę roztopionej czekolady, pędzelkiem rozprowadzić na boki papilotek lub przechylając tak aby czekolada pokryła papilotkę do połowy wysokości. Uwaga! Czekolada biała jest dosyć gęsta, ale jeżeli nie macie pędzelka to można również to zrobić przy pomocy łyżeczki.
Schłodzić w lodówce do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady.
Do środka każdej papilotki włożyć po kuleczce masła orzechowego, wielkości orzeszka laskowego. Wyrównać.
Wierzch polać czekoladą, około jednej łyżeczki.
Schłodzić ponownie w lodówce.

Czekoladki nie muszą być przechowywane w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation