Kuchnia

makowce

Makowiec na kruchym spodzie

[proporcje na blachę formatu A4]

Masa makowa
850 g masy makowej gotowej
1 jajko
posiekane niezbyt drobno orzechy, migdały i rodzynki

Ciasto
1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
125 g masła (najlepiej dobrze schłodzonego)
1 jajko

Lukier:

3/4 szklanki cukru pudru
sok z cytryny

Do malaksera włóż pokrojone na kilka kawałków masło, jajko, cukier, mąkę, zmiksuj krótko na średnich obrotach i zagnieć ciasto. Jeżeli użyłaś masła dobrze schłodzonego, to od razu możesz przystąpić do dalszej pracy. W przeciwnym razie zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
2/3 ciasta cienko rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuj widelcem i podpiecz w 180°C przez 10 minut. Na podpieczonym spodzie rozłóż masę makową z jajkiem i dodatkowymi bakaliami, ugnieć i wyrównaj powierzchnię.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj, pokrój w paski o szerokości około 1 cm (można użyć noża do pizzy). Ułóż kratkę na masie makowej.
Piecz w 180°C przez około 35 minut, do zrumienienia pasków ciasta.
Lukier. Do soku z cytryny dodawaj stopniowo cukier puder, cały czas mieszając. Gotowym lukrem polej wystudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation