Kuchnia
zupy
Gdy w brzuchu burczy... : Krem ze szparagów z chipsami ziemniaczanymi
Na straganach wciąż królują szparagi, zachęcam do wykorzystania ich w kuchni – już wkrótce znikną i będziemy musieli na nie czekać cały długi rok:- ) Proponuję krem szparagowy z dodatkiem cebuli i ziemniaków, zagęszczony żółtkami. Zupę podałam z chrupiącymi domowymi chipsami, które najbardziej smakowały Juniorowi :- )
Składniki:
· pęczek (500 g) białych szparagów
· 4 - 5 młodych ziemniaków (ok. 200 g)
· 2 średnie cebule
· 1 ½ l szklanek bulionu warzywnego, drobiowego lub wody
· 1 łyżka masła
· 2 żółtka
· sól, cukier
Dodatkowo:
· 1 ziemniak
· olej do smażenia
· natka pietruszki
Szparagi umyć, obrać, odciąć główki, resztę pokroić na mniej mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać szparagi i ziemniaki, dusić pod przykryciem ok. 7 minut. Warzywa zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Żółtka przełożyć do kubka, rozkłócić widelcem z niewielką ilość bulionu spod szparagów, dokładnie wymieszać. Do zupy dodać roztrzepane z bulionem żółtka - wymieszać. Chwilę gotować na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru, zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można rozcieńczyć ją odrobina wody.
Przygotować chipsy ziemniaczane. Pokroić ziemniaka w cienkie plasterki i usmażyć na oleju na złoty kolor. Należy uważać żeby ziemniaki łatwo można spalić:- ) Chipsy odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Główki szparagów ugotować na parze lub krótko zblanszować. Przed podaniem położyć na powierzchni zupy po kilka główek szparagów , chipsy ziemniaczane, posypać posiekaną natką pietruszki.
MA==