Kuchnia

zupy

Zupa rybna po żydowsku

400 g rybich jadalnych odpadków (głowa, ikra, skóra)
1 l wody
1 marchew
1 korzeń pietruszki
1 pęczek natki pietruszki
3 małe cebule
1 łyżka mąki
2-3 łyżki oleju lub 50-60 g masła
2 liście laurowe
sól, czarny pieprz, ocet szczypta papryki
PORCJA DLA 4 OSÓB

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Dokładnie umyć i posolić rybne składniki.
2
Pokrajać jarzyny, wrzucić do wrzącej wody, zagotować do miękkości.
3
Zrobić gęstą zasmażkę z mąki, masła i drobno posiekanej cebuli. Gdy zasmażka zacznie brązowieć, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i kawałek miękkiej części ryby. Jeszcze chwilę smażyć.
4
Wywar z ugotowanych jarzyn przecedzić i przełożyć do niego zasmażkę. Dokładnie wymieszać. Skropić kilkoma kroplami octu, dodać resztę ryby i liście laurowe. Gotować około
20 minut.
5
Po ugotowaniu ostrożnie wyjąć składniki rybne, usunąć kości
i pozostałe miękkie części włożyć na powrót do zupy.
6
Przed samym podaniem jeszcze raz dodać kilka kropel octu, szczyptę papryki i włożyć do zupy ugotowane jarzyny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation