Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Gdy w brzuchu burczy... : Kremowa zupa truskawkowa


Pyszna kremowa zupa truskawkowa, najlepsza przygotowana ze świeżych owoców. W zimie oczywiście można posiłkować się mrożonkami i zajadając zupę wspominać gorące lato. Wyjątkowy delikatny korzenny aromat nadaje zupie dodatek goździków. Ta owocowa różowa zupa podana z makaronem w kształcie serc, będzie świetnie prezentować się na walentynkowym stole:- )

Składniki:
• 300 g truskawek (mogą być mrożone)
• ¾ l wody
• 150 g słodkiej śmietanki
• 70 g mąki ziemniaczanej
• 100 g cukru
• 1 opakowanie cukru z wanilią
• szczypta soli
• szczypta kurkumy
• łyżka soku z cytryny
• 2 – 4 goździki do smaku (rozgniecione w moździerzu)

Dodatkowo:
• makaron
• kilka cienkich plasterków truskawek do ozdoby
• listki bazylii lub mięty do ozdoby

Truskawki zmiksować, dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Całość zagotować, ciągle mieszając (trwa to ok. 10 minut)*.

Ugotować ulubiony makaron al dente wg. przepisu.

Zupę podawać z makaronem przybraną zielonymi listkami i cienkimi plasterkami truskawek.

*Zupę przygotowałam w Thermomixie.
Zmiksować truskawek czas 10 s, obroty poz. Turbo.
Dodać resztę składników i gotować, czas 9 minut/temp. 100ºC, obroty poz. 3.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation