Kuchnia

nalewki , soki..

Nalewka Brzoskwiniówka Grodziska

Przepis na pyszną nalewkę brzoskwiniową z dodatkiem rumu Bacardi, cynamonu, cytryny i kardamonu.

Składniki:

1 kg dojrzałych brzoskwiń
300 g cukru
50 ml rumu Bacardi
2-3 cm kory cynamonu
otarta skórka z 1 cytryny
2 ziarenka kardamonu
1 litr wódki 40%
200 ml spirytusu

Przygotowanie:

Owoce myjemy i kroimy na połówki, zostawiając kilka pestek. Wkładamy do słoja, dodajemy cynamon, skórkę z cytryny, kardamon i zasypujemy cukrem. Wódkę, spirytus i rum mieszamy ze sobą i wlewamy do słoja. Słój powinien być taki, aby po zalaniu owoce były przykryte płynem.

Lekko zakręcamy, tak aby nadmiar gazów miał ujście i stawiamy w ciepłym i nasłonecznionym miejscu na 3 tygodnie. Lekko potrząsamy słojem codziennie. Po tym czasie butelkujemy i odstawiamy w chłodniejsze i zaciemnione miejsce na 3-4 miesiące.

Pijemy po małym kieliszku zimą wspominając pachnące słońcem owoce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation