Kuchnia

zupy

Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

300 g piersi z kurczaka pokrojonej w podłużne paski
800 ml bulionu warzywnego
400 ml mleczka kokosowego
1 szalotka (jeżeli nie mamy, to możemy użyć cebuli)
3 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli posiekana
3 cm kawałek imbiru
1 łodyga trawy cytrynowej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki sosu rybnego
sok z połowy limonki
1 łyżeczka brązowego cukru
160 g makaronu ryżowego do dań azjatyckich
oliwa
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę szalotkę lub cebulę, jeżeli nie mamy szalotki, starty na tarce imbir (uwaga! imbiru nie obiera się ze skórki), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane chilli. Wszystko smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy kurkumę, kmin rzymski i kolendrę. Smażymy 30 sekund. Dodajemy mleczko kokosowe, bulion, pokrojonego w paski kurczaka, sos sybny, sok z limonki, cukier i posiekaną trawę cytrynową. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut.

Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Rozkładamy go do miseczek i zalewamy gorącą zupą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation