Kuchnia

zupy

Zalewajka radomszczańska - przepis ze Smaker.pl

Tradycyjna zupa Ziemi Radomszczankiej. Tu doczekała się nawet swojego festiwalu. Prosta, szybka, tania, a jednocześnie niezwykle smaczna.
Składniki

Garść grzybów suszonych
Ziemniaki surowe około 5-6 średniej wielkości
Boczek wędzony, ilość wg uznania, można zastąpić słoniną
Zakwas na barszcz biały- cala butelka
Śmietana 2 łyżki
Sól, pieprz do smaku
Koperek pęczek

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

Grzyby zalewamy wodą (wody tyle, ile chcemy mieć zupy, taki średni garnek). Moczymy kilka godzin. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do grzybów. Wodę solimy i gotujemy do miękkości ziemniaków.

W tym czasie kroimy boczek (lub słoninę) w kostkę i podsmażamy go na patelni na łyżce smalcu. Do ugotowanych ziemniaków wlewamy zakwas. Gotujemy chwilkę, aż zupa lekko zgęstnieje.

Dodajemy podsmażony boczek, doprawiamy solą i pieprzem i zabielamy śmietaną. W garnuszku dwie łyżki śmietany zalewamy kilkoma łyżkami gorącej zupy. Mieszamy energicznie. Tak zahartowaną śmietanę możemy wlać już do garnka.

Posypujemy posiekanym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation