Kuchnia

zupy

Kapuśniak staropolski

Składniki
kiszona kapusta - 30 dag
duża włoszczyzna
wieprzowina lub wołowina z kością 50 dag
suszone grzyby 5 dag
powidła 2 łyżki
masło - łyżka
mąka - łyżka
ziarna jałowca 3 szt.
maggi łyżka
cukier, pieprz, sól

Przygotowanie
Grzyby dobrze umyć, zalać szklanką wody, odstawić na kilka godzin, a potem pokroić na paski. Mięso opłukać, zalać 5 szklankami wody, gotować 35 min. Dodać oczyszczoną włoszczyznę, pokrojoną w słupki lub w kostkę, gotować jeszcze 20 min. Miękkie mięso wyjąć, a gdy przestygnie, pokroić na nieduże kawałki i z powrotem włożyć do garnka. W następnej kolejności dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, oraz - po chwili - lekko odciśniętą i pokrojoną kapustę. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Wtedy zupę wymieszać z powidłami i rozgniecionymi ziarnami jałowca, zagęścić jasną zasmażką zrobioną z mąki i masła, przyprawić do smaku maggi, solą, cukrem i pieprzem. Jeść z ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną lub z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation