Kuchnia
zupy
Na skrzydłach: domowa ogórkowa - przepis ze Smaker.pl
ropozycja delikatnej i kwaśnej ogórkowej na samodzielnie ukiszonych latem ogórkach. Podobnie, jak szczawiowa, najlepsza jest drugiego lub trzeciego dnia po ugotowaniu.
Składniki
4 ziemniaki
2 marchewki
3 skrzydełka drobiowe
7 większych ogórków kiszonych własnej roboty
200 ml kwaśnej śmietany 18%
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka siekanego kopru (świeżego lub mrożonego)
1 mała wiązka liści pora z korzeniem pietruszki (alternatywnie)
woda
Vegeta, sól, świeżo zmielony pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Przygotowanie
Mięso umyć, oczyścić, wrzucić do garnka z zimną wodą, zagotować i odszumować. Zmniejszyć temperaturę, by nie buzowało, a tylko się delikatnie "pyrkoliło". Dodać pęczek włoszczyzny, by wywar miał głębszy smak, odszumować. Wsypać 2 łyżki Vegety, gotować razem do miękkości mięsa. Wiązkę wyrzucić, mięso wyjąć, ostudzić i oddzielić mięśnie od skóry i kości.
W czasie, kiedy gotuje się wywar, obrać warzywa, umyć, ziemniaki pokroić w drobną kostkę, marchew w ćwierć talarki. Wrzucić do wywaru po wyciągnięciu mięsa, uzupełnić wodą i ugotować do miękkości.
Ogórki zetrzeć na grubych oczkach i dodać do miękkich warzyw, zagotować.
Odlać kilka łyżek wywaru do kubka, lekko przestudzić, zahartować w płynie śmietanę, dodać mąkę i wymieszać dokładnie, by nie było grudek.
Zupę zdjąć z palnika, stopniowo dodać przyrządzoną "zaklepkę", wymieszać, dorzucić koper i ponownie doprowadzić do wrzenia.
Na koniec wrzucić kawałki mięsa z kurczaka.
Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, można dolać trochę wody z ogórków, ale należy pamiętać, że ogórkowa - podobnie jak szczawiowa - najlepsza jest na drugi i trzeci dzień, kiedy się "przegryzie".
MA==