Kuchnia

pierogi

Babka ziemniaczana

Składniki

1,5 kg - ziemniaków
1 łyżka - mąki ziemniaczanej
3 - jajka
2 - duże cebule
150 g - wędzonego boczku
1/2 łyżeczki - majeranku
1 łyżeczka - soli
2 ząbki - czosnku

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sito i odstaw na chwilę, żeby ociekły.
W tym czasie podsmaż na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.
Starte ziemniaki wymieszaj z jajkami, przyprawami, podsmażonym boczkiem i cebulą oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Masę przełóż do natłuszczonej dużej formy do pieczenia baby.
Piecz ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temperatury150ºC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation