Kuchnia

przetwory

Smalec z cebulą i jabłkiem
Składniki:

1 ½ kg słoniny wieprzowej (najlepiej swojskiej)
20 dag cebuli (waga po obraniu)
20 dag jabłek (waga po obraniu)
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
Sposób wykonania:

Słoninę wieprzową pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i smażyć na małym ogniu, bez przykrycia od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aby równomiernie się wytopiła (skwarki mają pozostać jasne).
Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i również pokroić w małą kosteczkę.
W połowie smażenia, gdy tłuszcz się już wytopi przełożyć do garnka cebulę, jabłka i czosnek. Dodać dużą szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i dalej smażyć na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony w palcach majeranek i razem ponownie wymieszać. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Słoiki umyć, wyparzyć i dokładnie osuszyć. Przełożyć smalec i odstawić do ostudzenia. Następnie słoiczki ze smalcem przełożyć do lodówki i tam przechowywać. Dobrze przygotowany smalec możne być przechowywany w lodówce nawet do 1 miesiąca.
Z podanych składników wyjdzie 6 słoików po 300 ml przepysznego i aromatycznego smalcu.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation