Kuchnia

Sosy i marynaty

Sos Mephisto - przepis ze Smaker.pl

Przepis na bardzo ostry sos z papryczkami chili dla osób, które lubią dodatki "z piekła rodem". Sos oprócz tego, że jest mocno pikantny, jest także bardzo aromatyczny i delikatnie słodki. Przygotowany na bazie ketchupu, doskonale sprawdzi się jako dodatek do wędlin, kanapek i potraw z grilla.
Składniki

350 g ketchupu łagodnego
5 papryczek chilli (średniej wielkości)
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki octu jabłkowego
3 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

3-4 os. 15 min łatwe tanie
Przygotowanie

4 papryczki chili pozbawiamy pestek, siekamy i przekładamy do naczynia, dodajemy 2 ząbki czosnku, miód, ocet jabłkowy oraz ketchup i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.

1 papryczkę chili kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do powstałego sosu razem z ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

Tak powstały sos przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation