Święta i uroczystości

Wielkanoc

Proste przepisy i piękne zdjęcia.: Wielkanocny sernik na zimno z ajerkoniakiem
Wielkanocny sernik na zimno z ajerkoniakiem

Składniki:
•2 tabliczki gorzkiej czekolady
•500 g sera sernikowego (może być z wiaderka lub 3-krotnie mielony twaróg)
•150 ml śmietany 30%
•100 ml likieru jajecznego (ajerkoniaku, advocaatu)
•kilka łyżek cukru pudru
•1 płatek żelatyny
•1/2 laski wanilii
•bita śmietana do dekoracji

Wykonanie:


Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną. Następnie wylewamy po ok. 3 łyżki czekolady na każdą silikonową foremkę w kształcie jajka (lub innym wielkanocnym kształcie) i rozprowadzamy dokładnie pędzelkiem, po całej foremce. Po chwili możemy jej jeszcze odrobinę rozsmarować. Foremkę umieszczamy na kratce do studzenia ciast, pod spodem ustawiamy tacę i szybko obracamy foremkę, aby nadmiar czekolady wypłynął z niej. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki, aby nasze czekoladowe jajka stężały.




Ser ucieramy z likierem jajecznym, ziarenkami z wanilii, cukrem pudrem (ilość wg własnego uznania), następnie dodajemy ubitą na sztywną pianę śmietanę (150 ml), delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Gotową masę serową nakładamy do czekoladowych jajek (nie wyciągamy ich, pozostają wciąż w foremce). Ponownie wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

Tuż przed podaniem każde jajko ozdabiamy rozetką z bitej śmietany ubitej z cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation