Kuchnia

jedzenie

Składniki
Spód:
3 batoniki Twix (6 paluszków)
Masa serowa:
600 g sera śmietankowego
3 jajka
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 łyżek rodzynek
3 łyżki esencji waniliowej
70 g cukru
Polewa:
80 g ciemnej czekolady
2 łyżki słodkiej śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki gorącej wody
Wykonanie
Sernik przygotowujemy w okrągłej formie o średnicy ok. 20 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Batoniki rozdrabniamy w blenderze i wysypujemy na dno formy. Podczas pieczenia karmel i czekolada rozpuszczą się i spód będzie miał jednolitą konsystencję. Ser umieszczamy w misce. Dodajemy jajka i cukier i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Rodzynki namaczamy w esencji waniliowej. Skórkę pomarańczową i rodzynki dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, następnie wykładamy ją na spód z batoników. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180ºC. Studzimy na zewnątrz. Gdy ciasto ostygnie, możemy zacząć przygotowywać polewę. Połamaną czekoladę umieszczamy w miseczce, którą ustawiamy nad naczyniem z gorącą wodą. Dodajemy śmietankę i pozostawiamy składniki na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy je ze sobą do momentu połączenia się składników. Dosypujemy cukier puder i mieszamy, następnie cały czas mieszając, dodajemy po 1 łyżce wody. Tak przygotowaną polewą dekorujemy sernik i chłodzimy w lodówce kilka godzin. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation