Kuchnia

jedzenie

Porowe placki z ziołowym sosem yotama

Na 4 porcje:

3-4 pory, tylko biała część (około 450 g), przekrojone wzdłuż i pokrojone na kawałki o grubości około 2 cm
5 szalotek albo 1 cebula
75 ml oliwy z oliwek
1 papryczka chilii, odpestkowana i pokrojona w cienkie paski
25 g drobno posiekanej pietruszki (około szklanki)
3/4 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 białko
1 jajko
120 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
150 ml mleka
olej o neutralnym smaku do smażenia
Sos:

100 g greckiego jogurtu
100 g kwaśnej śmietany
2 posiekane ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki soli
20 g (niecała szklanka) posiekanej pietruszki
30 g (trochę więcej niż szklanka) posiekanej kolendry
Najpierw zrób sos: wszystkie składniki włóż do malaksera lub blendera i zmiksuj. Odstaw do lodówki.

Teraz usmaż pory z szalotkami lub cebulą na niewielkim ogniu do miękkości (jakieś 15-20 minut). Nie zmniejszaj, broń Boże, ilości oliwy: pory mają się dusić, a nie smażyć, więc musi jej być sporo. Przełóż pory do sporej miski, dodaj chilli, pietruszkę, przyprawy i sól. Odstaw do ostygnięcia.

Ubij białko i wmieszaj je delikatnie w ostudzoną masę porową.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, jajko i mleko. Dodaj do masy porowej.

Smaż placki na rozgrzanym oleju na złoto. Podawaj z sosem. Następnego dnia można placki odgrzać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (około 5 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation