CIASTO Z KASZY MANNY BEZ PIECZENIA
https://simplyanna.pl/ciasto-z-kaszy-manny-bez-pieczenia/
To najlepsze ciasto z kaszy manny, jakie przyjdzie ci zjeść. To w ogóle jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam, a do tego jest wegańkie. Kiedy je robiłam, popełniłam tylko jeden błąd: powinno być z podwójnej porcji! Ciasto z kaszy manny uda się każdemu, bo nie wymaga pieczenia ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Jeśli nie przypalasz wody w czajniku, na pewno Ci wyjdzie ;).
Ciasto z kaszy manny – składniki
MASA
400 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
0,5 szklanki kaszy manny
0,3 szklanki cukru trzcinowego
80 g oleju kokosowego (lub w wersji niewegańskiej: masła)
otarta laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy)
SPÓD
pokruszone herbatniki
2 płaskie łyżki oleju kokosowego
POLEWA
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru
3 łyżki wody
1-2 łyżki oleju kokosowego
KREM KOKOSOWY
utwardzona (stała) część mleka kokosowego z puszki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
Ciasto z kaszy manny – wykonanie.
1. Herbatniki na spód drobno kruszymy i mieszamy z olejem kokosowym. Wgniatamy masę w spód foremki.
Druga (prostsza) opcja, to ułożenie herbatników w keksówce jeden obok drugiego.
2. Gotujemy kaszę mannę na mleku roślinnym z olejem kokosowym, wanilią i cukrem. Często mieszamy, żeby się nie przypaliła – musi być gęsta.
3. Składniki na polewę podgrzewamy i mieszamy aż do dokładnego połączenia. Studzimy.
Na spód z herbatników przekładamy przestudzoną kaszę mannę. Kiedy stężeje, polewamy przygotowaną polewą, ozdabiamy truskawkami.
Z ciastem świetnie komponuje się mus kokosowy. Wystarczy ubijać utwardzoną część mleka kokosowego (jak normalną bitą śmietanę) z cukrem pudrem i odrobiną kakao.