Kuchnia

Sałatki i przekąski imprezowe

schab środkowy1,5 kg
kwaśne jabłko1 szt.
szalotki6 szt.
Przyprawa do wieprzowiny Knorr1 opak.
słonina400 g
dżem morelowy2 łyżki
ocet jabłkowy2 łyżki
olej2 łyżki


Krok 1
Schab umyj, osusz, oczyść z przerostów tłuszczu i błon, które są na powierzchni mięsa. Pokrój w cienkie (0,5 cm) grubości plastry, nie docinając ich jednak do końca.
W misce wymieszaj Przyprawę do mięsa wieprzowego Knorr z olejem, octem i dżemem morelowym. Powstałą marynatą natrzyj mięso dokładnie, również w nacięciach.
W nacięcia włóż cząstkę jabłka i plaster cebuli.
Plastry słoniny nałóż na mięso i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na co najmniej 90 minut. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest już upieczone. Jeśli wciąż będzie niedopieczone, wydłuż czas o kolejne 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation